Laguny warte marzeń
Miejca, które czekają
Nieokiełznana paleta barw
Emocje trudne do opisania
Natura warta dotknięcia
Czas ukryty w słońcu
Bezcenne poczucie bliskości
Radość bez granic
Spójność warta doświadczenia
Wolność, która inspiruje
Uchwycone marzenia
header-object

Kultura

  • Zwyczaje towarzyskie:
Polinezyjczycy witają się ze sobą podając sobie dłoń i mówiąc po francusku „bonjour” w oficjalnych sytuacjach. Kobiety całują się w policzek przy przywitaniu, zwłaszcza po długiej rozłące. Tradycyjny miejscowy zwrot na powitanie to "Ia Orana e maeva!".

Polinezyjczycy żyjący zgodnie z filozofią "Aita pe`a pe`"(„nie ma problemu”, „nie martw się”).Wszędzie swym zachowaniem podkreślają joie de vivre, czyli "radość życia". Ulubiona maksyma brzmi: "Jeśli będziesz traktował swego starego przyjaciela tak, jakbyś go spotkał pierwszy raz, poczujesz, że żyjesz". Są bardzo gościnni i serdeczni; przyjmując gościa sami nie jedzą przyglądając się przybyszowi z zadowoleniem.  Komplementy słane pod adresem całej rodziny gospodarza są mile widziane, jeżeli pochwalimy tylko wybrane osoby, możemy mieszkańców wprowadzić w zakłopotanie. W zwyczaju jest, by obuwie pozostawić przed wejściem do domu gospodarza.

Ale nawet zawsze uśmiechnięci Tahitańczyc y miewają chandrę (nastrój ten nazywa się "fiu") i mogą wówczas sprawiać wrażenie chłodnych i niekomunikatywnych.

  • Jedzenie:
Polinezyjczycy jedzą trzy posiłki dziennie. Główny posiłek spożywa się w środku dnia. Śniadania i kolacje są zazwyczaj lekkie. Dieta Polinezyjczyków składa się z ryb i owoców morza, drobiu, wieprzowiny, słodkich ziemniaków, ryżu, lokalnych owoców i warzyw takich jak papaja, mango, ananasy, banany i fafa (rodzaj szpinaku).

Banay lub papaje po'e (przeciery) są często pieczone, pokryte cukrem, mlekiem kokosowym i podawane na gorąco jako deser. Mleko kokosowe stosuje się również do zapiekanek z drobiu lub wieprzowiny zawierających fafa. Ryby są często marynowane przed pieczeniem lub grillowaniem. Poisson cru to surowa ryba marynowana w soku z limonki, często podawana jako składnik sałatki. Poza tradycyjnymi daniami mieszkańcy cenią sobie kuchnię chińską i francuską.

Etykieta zależy od praktyk rodzinnych i rodzaju zjadanych potraw. Zwyczajowo tradycyjne rodzime dania Polinezyjczycy jedzą palcami, dania chińskie pałeczkami, a zachodnią żywność posługując się nożem i widelcem. Chociaż może to być uznane za niegrzeczne, Polinezyjczycy mają w zwyczaju zostawiać na talerzu trochę jedzenia. Oznacza to, że gospodarz dobrze przyjął i nakarmił do syta gości.

  • Rekreacja
Życie towarzyskie jest dla Polinezyjczyków bardzo ważne. Sportem narodowym jest piłka nożna, ale mieszkańcy uczestniczą w wielu innych dyscyplinach takich jak boks, siatkówka, koszykówka, kajakarstwo, windsurfing, pływanie, wędkarstwo czy nurkowanie. Inne popularne zajęcia rekreacyjne to m.in. oglądanie telewizji, chodzenie do kina i taniec.

  • Święta i uroczystości
Na Tahiti w lipcu obchodzi się dwutygodniowe święto kultury Tahitian, festiwal „Heiva i Tahiti”. Jest to najbarwniejszy festiwal na wyspach Polinezji Francuskiej. Uroczystości obejmują parady, tańce, imprezy kulturalne. Taniec i śpiew popularne są szczególnie w okresie Heiva Taupiti. Jest to sezon uroczystości rozpoczynający się w maju, a kończący w lipcu.

Tradycyjnymi instrumentami są: bębny pahu i toere, nosowy flet - vivo. Mieszkańcy grają na gitarze i ukulele, śpiewają w sposób unikalny, tańczą w powolnym rytmie (tamure).

Inne ważne święta narodowe to: Nowy Rok (1 stycznia), Wielkanoc, Święto Pracy (1 maja), Zielone Świątki, National Bastille Day (14 lipca), Święto Wniebowstąpienia (15 sierpnia), Toussaint (Dzień Wszystkich Świętych 1 listopada), Święto Niepodległości (11 listopada) oraz Boże Narodzenie (25 grudnia).